Olej marula – właściwości i zastosowanie

Popularność oleju kokosowego w przemyśle kosmetycznym długo utrzymywała go na pierwszym miejscu wśród cudownych specyfików. Aktualnie olej ten stopniowo spychany jest na rzecz oleju marula. Produkt ten zdobywa uznanie coraz większej liczby użytkowników, głównie a sprawą przyjemnej woni oraz gęstości ułatwiającej jego rozprowadzanie. Poznaj właściwości oleju marula.

Pochodzenie oleju marula

Olej marula produkowany jest w krajach Afryki Południowej. Tereny niektórych państw gęsto porastają drzewa marula, które bogate są w owoce zawierające pestki. To właśnie z pestek tłoczy się olej o cennych właściwościach. Ciekawostką jest fakt, że rdzenne mieszkanki terenów południowoafrykańskich samodzielnie wynalazły sposób na tłoczenie oleju z twardych pestek owoców marula. Obecnie robią to ręcznie.

Zastosowanie oleju marula w przemyśle kosmetycznym

Już dawno temu zauważono, że olej marula znakomicie nawilża suchą skórę, która przez wiele godzin wyeksponowana była na silne, afrykańskie słońce. Olej ten jest na tyle łagodny, że można nawilżać nim wrażliwą skórę wokół oczu, a także smarować miejsca, na których pojawił się stan zapalny.

Sporą wadą jest wysoka cena produktu. Za buteleczkę oryginalnego oleju marula producenci „koszą jak za zboże”. Biorąc pod uwagę uniwersalne właściwości oleju marula, cena chyba nie może nikogo zdziwić. Olej jest na szczęście bardzo wydajny, dzięki czemu z powodzeniem może być stosowany przez wiele kolejnych tygodni, przechowywany w odpowiednich warunkach.

Gdzie tkwi sekret?

Na popularność oleju marula składa się kilka czynników. Olej ten porównuje się do właściwości oleju arganowego, lecz zasadnicza różnica tkwi w zapachu oraz lekkości oleju marula.

Marula pełen jest witamin oraz dobroczynnych dla skóry składników. Olej bogaty jest w witaminę C oraz E, które łagodzą stany zapalne skóry i rozświetlają cerę. Z kolei wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-9 odpowiedzialna jest za głębokie nawilżenie skóry. Również obecność flawonoidów działa korzystnie na skórę, sprawiając wrażenie napiętej i wypoczętej. Większość składników działa antyoksydacyjnie, co jest równoznaczne z przeciwdziałaniem starzeniu się skóry.

Jakie jest zastosowanie oleju marulaolej marula

W przemyśle kosmetycznym olej marula traktowany jest jako niezbędny składnik wielu kosmetyków. Największą jego zaletą jest lekka konsystencja oraz szybkie wchłanianie się w skórę. Marula wykazuje delikatne, lecz skuteczne działanie nawet na wrażliwych obszarach skóry. Nie zatyka on porów, co czyni go kosmetykiem niezbędnym dla osób o cerze tłustej lub mieszanej. Nie pozostawia na skórze tłustego filmu, ale skutecznie nawilża ją na wiele godzin.

Olej ten świetnie wspomaga walkę ze skórką pomarańczową. Panie zmagające się z problemem cellulitu zauważyły napięcie skóry oraz wygładzenie nierówności przy regularnym stosowaniu oleju marula.

Produkt ten idealnie sprawdza się w pielęgnacji końcówek włosów, zrzucając z podium olej kokosowy. Ponadto nie obciąża on włosów, więc może być stosowany do włosów cienkich i rzadkich.

0 comments
1 like
Prev post: Pielęgnacja włosów krótkichNext post: Pielęgnacja włosów – olejowanie na mokro

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy
Najpopularniejsze wpisy
O mnie

o mnie

Cześć, jestem Aneta i witam Cię na moim blogu.
Publikuję tutaj artykuły związane z urodą :). Myślę, że będą one dla Ciebie bardzo, bardzo przydatne!